Te-ai săturat de mirosul de porci care adesea mătură cartierul în care trăiești? Nadia s-a săturat.

Te îngrijorează faptul că acest miros de porci poate fi dăunător pentru tine și copiii tăi? Și pe Nadia o îngrijorează.

Locuind în Ioșia, Nadia și fiicele sale au simțit adesea acest miros pestilențial, uneori chiar mai multe zile pe săptămână. Chiar dacă ferma de porci Nutripork se află la periferia Oradei, mirosul greu de porci îi face pe locuitorii din mai multe cartiere să se baricadeze în case cu ferestrele închise.

Deloc surprinzător, acest miros foarte neplăcut chiar este dăunător pentru sănătate, mai ales pentru sănătatea copiilor. Fermele de porci emit în aer două feluri de poluanți: amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S). Emisiile de amoniac reprezintă un real pericol pentru sănătatea publică și pot cauza probleme neurologice și respiratorii. De exemplu, studiile indică faptul că emisiile de amoniac au legătură cu „slăbirea funcției pulmonare, boli cardiovasculare și, cel mai important, moarte prematură.” Efecte mai puțin grave sunt „dureri de cap, iritații ale ochilor și greață.” De asemenea, studiile au arătat faptul că hidrogenul sulfurat poate fi pus în legătură cu „simptome tranzitorii ale sistemului nervos central” cum ar fi dureri de cap, amețeală și chiar edem pulmonar.

Cu gândul la sănătatea copiilor ei și deranjată de această duhoare, Nadia a adunat aproximativ 4.000 de semnături, fizic și online. Cei care au semnat își doresc ca autoritățile să se asigure că substanțele poluante sunt în limitele legale și că mirosul este eliminat.

Potrivit legii în vigoare, un laborator independent ar trebui să facă anual teste și analize. Însă ultimul raport emis de ferma de porci a fost realizat chiar de fermă, nu de către o terță parte. Deloc surprinzător, raportul susținea că toate rezultatele erau în limitele legale și niciun abuz nu a avut loc.

Când Nadia s-a adresat reprezentanților Ministerului Mediului din Bihor, aceștia au spus că nu ai nici echipamentul, nici personalul necesar pentru a efectua aceste măsurători, și nici fondurile pentru a angaja o terță parte.

Desigur, Nadia continuă să aibă întâlniri cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu alte autorități, pentru a găsi o soluție pentru oameni. Nadia nu are nimic împotriva fermei de porci Nutripork. Ea vrea doar să se asigure că autoritățile competente țin sub control substanțele poluante din aer și din apă, pentru a se asigura că orădenii și copiii lor nu sunt afectați de acestea.

Pentru mai multe detalii legate de „campania împotriva porcilor” citește raportul de mai jos.